keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Laskusta ei pidä huolestua

Viime aikoina pörssit ovat laskeneet varsin voimakkaasti. Tänäänkin Helsingin pörssi päätyi lähes 3 %:n laskuun. Onhan se inhottavaa katsoa, kun salkun arvo sulaa silmissä, mutta silti olen selvinnyt ilman tuskanhien nousua otsalle.

Näin sijoitusuran alulla olevalle pörssikurssien lasku ei ole huono asia vaan erinomainen mahdollisuus. Kun osakkeet tulevat olemaan salkussa kymmeniä vuosia, niin mieluumminhan sitä halvemmalla ostaa kuin kalliilla. Nyt salkun käännyttyä tappiolliseksi toki harmittaa, etten pysynyt 100 % käteisenä näihin päiviin asti, kun kerran jo blogi-urani alussa väitin markkinoita yliarvostetuksi. Mutta eipä sitä voi markkinaliikkeitä ennustaa.

Nykyisenkin romahduksen jälkeen jenkkimarkkinat ovat edelleen mielestäni n. 20 % yliarvostetut Shillerin P/E:llä mitattuna. En siis voisi vieläkään ostaa mitään, jos ajatuksenani olisi ostaa vasta, kun on yleisesti edes normaalisti hinnoiteltua, saati sitten halpaa.

Yksittäiset osakkeet voivat toisaalta olla halpoja, vaikka markkinat yleisesti olisivat kuinka yliarvostetut. Tämä ei tosin estä näitäkin osakkeita laskemasta muiden markkinoiden mukana ja jopa markkinoita nopeampaa. Tämän on saanut huomata myös Kohti taloudellista riippumattomuutta -blogin kirjoittaja Pasi Havia, jonka rahasto HCP Quant on nyt laskenut 10 % lähtöarvostaan, mikä on selvästi suurempi lasku kuin rahaston vertailuindeksillä. Toivottavasti Havian rahasto ei nyt kaadu huonoihin aikoihin, vaan hän saa oikeasti mahdollisuuden näyttää osaamisensa.

Itseäni nämä voimakkaan laskun ajat harmittavat erityisesti siksi, että minulla ei ole rahaa, mitä sijoittaa. Lainaakin on jo jonkin verran käytössä (n. 20 % salkun arvosta), joten en uskalla lisätä enää vipua salkkuuni. Etenkään, kun markkinoiden nykytilanne ei ole vielä lähelläkään halpaa. Tiettyjen osakkeiden tietyt hinnat ovat tosin minulle sellaisia, että niillä minun on pakko ostaa, vaikka salkun vipu hetkellisesti nousisikin liian korkeaksi. Seuraavan palkan tullessa voin kuitenkin lyhentää lainaa suhteellisen suurella summalla. Jos kurssilasku jatkuu vielä senkin jälkeen, tulen todennäköisesti tekemään uusia ostoja lainarahalla. Pitää vaan toivoa, ettei lasku ole niin voimakasta, että salkun koon pienentyminen vie lainaosuuden prosentuaalista määrää liian suureksi.

Loppujen lopuksi sijoitusteni tuotto määräytyy sijoituskohteideni pitkän tähtäimen suoriutumisen perusteella eikä markkinaliikkeiden perusteella. Tämän takia en huolestu liikaa nykyisestä kurssilaskusta. En ole kuullut mitään, mikä saisi minut ajattelemaan, että yhtiöni olisivat nyt yli 10 % huonompia kuin pari viikkoa sitten. Halvempia ne kyllä ovat, ja on tärkeää muistaa, että hinta on eri asia kuin arvo. Hinta myös muuttuu usein huomattavasti nopeampaa kuin arvo.



2 kommenttia:

  1. Hei,

    mielestäni sinun on turha olla huolissasi HCP -rahastosta. Eikö tuollaisissa ole juuri ideana että laskee enemmän kun indeksi kun on laskua ilmassa, mutta nousevaan markkinaan puskee sitten paljon indeksiä nopeammin ylös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahastojen tulevaisuudet ovat täysin riippuvaisia siitä, kuinka ihmiset pitävät rahojansa niissä. Jos suoriutuminen on huonoa, niin ihmiset helposti nostavat rahansa, jolloin rahasto kutistuu niin pieneksi, ettei sitä kannata enää jatkaa. Voi toki olla, että Quantin kohdalla ihmiset ovat poikkeuksellisen sitoutuneita rahastoon sen hoitajan taustan takia. Tällöin se kestänee isompia laskuja kuin muut. Kunnon romahdusta se tuskin kestää. Joku 50 % lasku markkinoilla veisi ensinnäkin arvonlaskun kautta rahaa rahastosta ja sitten vielä ihmiset paniikissa myisivät osuutensa. Se varmasti johtaisi rahaston lopettamiseen.

      Quantilla on tosin vielä se etu, että he voivat lisätä rahastonsa asiakaskuntaa pienentämällä minimimerkinnän euromäärää. Tämä saattaisi vähentää rahojen virtaamista ulos rahastosta, jos tilanne käy oikein pahaksi.

      Tuosta "laskee enemmän kuin indeksi"-väitteestä mielestäni rahaston esitteissä puhuttiin, että kvanttistrategialla laskujen pitäisi olla pienempiä kuin indeksillä, koska jo valmiiksi halvoilla sijoituskohteilla on vähemmän laskuvaraa kuin indeksillä yleisesti. Näin lyhyellä tarkastelukaudella ei tosin voida vielä sanoa mitään miten rahasto yleisesti käyttäytyy laskukausina. Sijoitussalkun muodostuskin on ollut kesken ison osan ajasta.

      Poista