lauantai 12. huhtikuuta 2014

4 %:n riskitön tuotto vai luottamus osakemarkkinoiden 8-12 %:n tuottoon?

Olen tässä viime päivät taistellut itseni kanssa siitä, mitä teen minulla taloyhtiön kautta olevan remonttilainan kanssa. Palkan saadessani voisin helposti maksaa sen kokonaisuudessaan pois, mutta kannattaako poismaksu?

En tiedä tarkkaa lainan korkoa, mutta oletan sen olevan n. 3 %, koska taloyhtiöiltä perittävät marginaalit tuntuvat olevan aika suolaisia verrattuna yksityishenkilöille tarjottaviin marginaaleihin. Korko ei ole vähennyskelpoinen verotuksessa, enkä myöskään joutuisi maksamaan veroa siitä "tuotosta" (= säästetty korko), jonka saisin maksamalla lainan pois. Näin ollen saamani rahallinen hyöty lainan poismaksusta vastaisi noin 4 % verollista tuottoa.

Lainan poismaksu on myös ainoa todella riskitön tuotto, mitä on tarjolla. Ei ole pienintäkään pelkoa, että vastapuoli tulee maksukyvyttömäksi, koska velkasuhde lakkaa maksuhetkellä. Tai no jos ihan tarkkoja ollaan, niin liittyyhän velanmaksuunkin se riski, että korkotaso muuttuu, eikä saatu "tuotto" ole tekohetkellä täysin selvä, mutta silti velanmaksu on mielestäni riskittömämpi kohde kuin perinteiset "riskittömät" sijoitukset, kuten valtionlainat. Ja usein sen tuottokin on parempi.

Velanmaksun vaihtoehtona pidänkin sitten osakemarkkinoita, joilta pitkällä tähtäimellä saanut n. 8-12 %:n tuoton (keskimääräinen tuotto vaihtelee ajanjaksoittain ja markkinoittain). Koska pidän osakemarkkinoita tällä hetkellä yliarvostettuina, on hyvinkin mahdollista, etten saa noin suurta tuottoa sijoittamalla osakemarkkinoille juuri nyt. Ajattelen, että tuotto saattaa hyvinkin jäädä 6 %:n paikkeille, mikä toisaalta on paremmin kuin lainanmaksusta saamani tuotto.

Ongelmana on, että tässä tilanteessa osakesijoittamisen riskipreemio jää todella ohueksi. Kannattaako sen epävarman 2 %:n (= 6 % - 4 %) takia ottaa se riski, mikä osakesijoittamiseen liittyy? Jos esimerkiksi Kiinaan syntyy nyt kunnon pankkikriisi, niin osakekurssit saattavat hyvinkin pudota kymmeniä prosentteja.

Lisäksi minun on täytynyt huomioida se, että nykyinen työsopimukseni kestää vain kesäkuun loppuun, eikä jatkosta ole vielä tietoa. Jos maksan lainan, en saa sitä takaisin, vaikka rahapula iskisi. Osakesijoitukset saa aina tarpeen iskiessä muutettua rahaksi suhteellisen nopeasti. Voi toki olla, että minun ei olisi nykytilanteessa järkevää sijoittaa osakkeisiin lainkaan lyhyen aikajänteen takia, mutta luottamus omaan tulevaisuuteeni ja työllistymiseeni on sen verran kova, etten malta pysyä erossa osakkeista.

Pari päivää sitten olin jo päättänyt maksavani lainan pois, mutta sitten osakekurssit kääntyivät laskuun ja tiettyjen osakkeiden hinnat alkoivat lähestyä houkuttelevaa tasoa. Nyt en taas yhtään tiedä, mitä teen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti