torstai 3. huhtikuuta 2014

Ensimmäinen kuluraportti

Edellisessä kirjoituksessani kerroin, että ennen kulujen raportointia minun täytyy kerätä tarvitsemani tiedot. Tämä johtuu siitä, että kokoan kuluseurantani luottokorttilaskustani. Maksan nimittäin ostokseni lähes aina luottokortilla ja seuraavassa kuussa maksan luottokorttivelan kokonaisuudessaan pois, jolloin siitä ei mene kuluja tai korkoa. Luottokorttilaskusta on kätevä jaotella kuukauden kulut omiin kuluryhmiinsä.

Luottokorttilasku ei ole ihan kalenterikuukaudelta, mutta yleensä siitä ei aiheudu suurta eroa. Tällä kertaa kuitenkin maaliskuun viimeisille päiville tuli kymmenien eurojen ostoksia (ehkä n. 50 €), joten maaliskuun kulujen summa ei ole ihan vertailukelpoinen aikaisempiin kuukausiin. Vähän tuo harmittaa, mutta tasoittuuhan tuo pitkällä tähtäimellä, kun huhtikuun kulut tulevat olemaan vastaavasti isommat kuin pitäisi.

No mutta asiaan. Alla näkyy siis kuluni ajalta, jolta olen niitä seurannut. Kuviossa näkyy myös trendiviiva kulujen kehityksestä. Vuoden 2013 kulut eivät ole oikein vertailukelpoisia vuoden 2014 kuluihin, koska silloin opiskelin vielä ja vaimoni ystävällisesti hoiti osuuteni asumiskuluista. Näin ollen trendiviivakaan ei näytä täysin oikealta. Haluan kuitenkin pitää sen kuviossa mukana, koska tarkoitus on saada se vaakasuoraksi tai jopa kääntymään alaspäin. (2013 luvut voisi saada vertailukelpoiseksi lisäämällä niihin noin 200 euron asumiskulun. Ennen kesäkuuta maksoin asumisestakin, mutta silloin en seurannut kuluja.)


Kuviossa vuoden 2013 aikana näkyy kaksi selvästi muita korkeampaa pylvästä. Niihin sisältyy isoja satunnaisia kuluja, joita ei todennäköisesti ole jatkossa. Satunnaisiin kuluihin liittyy kuitenkin usein myös se, että pitkällä aikavälillä niiden määrä on suhteellisen vakaa. Voi esimerkiksi olla, että joka vuonna vastaan tulee keskimäärin noin 500-1000 euroa erilaisia satunnaisia kuluja. Näitä kuluja on siten hyvä seurata, jotta niihin voi varautua riittävästi. Tällä hetkellä minulla ei ole riittävää käsitystä siitä, millaiseen määrään yllättäviä kuluja minun pitäisi osata varautua.

Vuoden 2014 alkuvuoden kulut olivat tarkalleen ottaen seuraavanlaiset: tammikuu 1077,69 €, helmikuu 879,78 € ja maaliskuu 801,87 € (plus se n. 50 €, joka siirtyy seuraavalle kuulle). Suurin kuluerä on selvästi syöminen (lounassetelit tulevat kalliiksi). Laitan myöhemmin jonkinlaista erittelyä kulujen jakautumisesta, kunhan ensin saan kasaan tiedot riittävän monelta kuukaudelta. Nyt kuukausikohtaiset vaihtelut ovat niin suuria, että niitä on melko turha esittää. Keskimääräisten kulujen esittäminen on mielestäni paljon mielekkäämpää, mutta sitä varten tietoa ei ole vielä tarpeeksi, koska vuoden 2013 luvut eivät ole vertailukelpoisia.

Tämänhetkinen tavoitteeni kulujen suhteen on pitää ne alle tuhannessa eurossa joka kuussa. Maksamme vaimoni kanssa vastikkeen vuorokuukausina, joten tiukinta tulee olemaan silloin, kun olen maksuvuorossa. En kuitenkaan aio tuhlata silloinkaan, kun ei ole minun vuoroni maksaa, vaan silloin pyrin sijoittamaan sen vastikkeen verran enemmän. Tarkka menoseuranta ja kuukausikohtainen budjetti ovat siihen hyviä apuvälineitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti