torstai 17. huhtikuuta 2014

Salkku tyhjäksi -testi

Luin Viisikymppisenä eläkkeelle -blogista tilanteesta, jossa blogin kirjoittaja vahingossa myi salkkunsa tyhjäksi. Mieleeni tuli, että tuohan voisi olla ihan hyvä ajatusleikki salkun sisällön arvioimiseksi.

Mieti tilanne, jossa olet yhtäkkiä myynyt kaikki osakkeesi salkustasi. Mitkä sijoituksistasi ostaisit takaisin, ja mikä ehkä tärkeämpää, mitä et ostaisi? Jos et ostaisi jotain sijoitusta takaisin, miksi se on vielä salkussasi? Onko kyse siitä sijoittajille yleisestä ilmiöstä, että et halua myöntää tehneesi huonon sijoituksen (tappiokammo), vai onko kyse jostain muusta (et esimerkiksi halua realisoida veroja)? Onko peruste riittävä osakkeen pitämiseksi salkussasi?

Salkku tyhjäksi -testi voisi mahdollisesti auttaa sijoittajaa erottamaan huonot sijoitukset hyvistä ja jopa luopumaan niistä huonoista sijoituksista ajoissa. Toisaalta on myös mahdollista, että se pahentaisi "osta kalliilla, myy halvalla" -ilmiötä, joka on myös yleinen varsinkin piensijoittajien joukossa. Markkinoilla yleisesti vaikuttava negatiivisuus yhtiötä kohtaan saattaisi tällaisen ajatusleikin johdosta saada ylivoiman.

Itselläni salkku on vielä sen verran tuore, etten varmaan tekisi suuria muutoksia, vaikka salkku vahingossa tyhjenisi. Ainakin seuraisin edelleen samoja osakkeita, ja lopulliset ostokset sitten riippuisivat siitä, mitä sattuisi saamaan järkevällä hinnalla. En ainakaan malttaisi olla yrittämättä ostaa ne osakkeet hieman entistä halvemmalla takaisin.

Myöhemmin, kun salkussani alkaa olla jo vanhojakin osakkeita, voisin kokeilla tuota ajatusleikkiä ja katsoa, mihin se johtaa. Tämän kirjoituksen ansiosta saatan ehkä jopa muistaakin tehdä sen.


4 kommenttia:

 1. Olen kuvannut joissakin kirjoituksissa, miten jouduin ostamaan takaisin yhtiöitä, jotka jonkin kohtauksen vallassa olen myynyt hätäisesti.

  Tuo on hyvä testi ja hyvä ajatusharjoitus.

  Toinen harjoitus voisi olla vaikka, minkä yhtiön kurssin toivoisi tilapäisesti putoavan -jotta voisi ostaa lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salkkuni on niin alkutekijöissään, että oikeastaan kaikki saisivat laskea lisäostoja varten. Siitä huolimatta ne laskut harmittavat pirusti. Mieluummin sitä katselee vihertävää salkkua.

   Poista
  2. Jatkoin vastausta tänne: http://rahallavapaaksi.blogspot.fi/2014/04/ajatuksia-sijoituksen-arvon-laskemisesta.html

   Poista